Konyhai bepillantásokból kész karrier

Mentorált neve:
Pénzes Ákos
Mentora:
#
gasztronómia
#
munkahely

A protégé.-nek köszönhetően elindulhattam egy utazáson, amelynek hosszú távon kihatása lehet az életem alakulására. Az utazás a mentorommal, Vo Son Hai-jal való közös munkával kezdődött. Annak érdekében, hogy tovább bővíthessem gasztronómiai ismereteimet és vendéglátásban szerzett tapasztalataimat, Hai lehetőséget biztosított, hogy a Caphe by Hainam konyhai csapatában dolgozhassak. Kezdetben csak hétvégenként, az alapvető konyhai feladatok elvégzése volt a feladatom, azonban idővel, egyre többet tanulva az ázsiai ízekben jártas séfektől, és egyre több munkát befektetve; a személyzet oszlopos tagjává váltam. Ezen folyamat során számtalan számomra addig ismeretlen és érdekes alapanyaggal, ízzel, és technikával ismerkedhettem meg. Részt vehettem továbbá az étlap új ételeinek megalkotásában, valamint a Caphe gasztro-eseményeinek lebonyolításában is. Talán mondanom sem kell, milyen inspirálóan hatott mindez rám, mint pályakezdő szakácsra.

Természetesen a mentorálás többről szólt, mint konyhai munkáról. Az újonnan megismert személyek mindegyike ellátott olyan saját tapasztalataikból származó bölcselettel, melyet a későbbiekben kamatoztatni tudok majd nemcsak szakmai, hanem a magánéletben egyaránt. Igyekeztek felnyitni a szemem, hogy bár megéri teljes odaadással dolgozni, de a kemény munkán túl is van élet, és hogy mennyire fontos megtalálni a kettő közötti egyensúlyt.

Az előzőeket kiegészítve, a nagy képet tekintve, a mentorprogram sokkal többet jelentett számomra, mint munkahelyszerzést. A protégé. által életre szóló élményekben lehetett részem, valamint olyan kapcsolatokra tehettem szert, amelyek lehetővé tették, hogy bár apró részecskeként is, de bekerülhettem a gasztronómiai vérkeringésbe. A legfontosabb viszont az, hogy megismertem számos olyan embert, akik egy olyan építő és értékes közösséget alkotnak, melyre gondolva büszkeséggel írom ezeket a sorokat.

Az utazás ezen szakaszán már elmondhatom azt, amit egy fél évvel ezelőtt elképzelni sem tudtam: kirepültem a szülői házból és önálló egzisztenciával rendelkezem, úgy, hogy azzal foglalkozom, amivel igazán szeretnék. Ugyanakkor ez még csak a kezdet, hiszen rengeteg lehetőség és egyben nehéz döntés áll előttem, melyek tovább alakítják, hogy melyik irányba haladjak tovább.

Köszönöm!

Hálás vagyok mindenkinek, aki a programban dolgozik, hogy a szivükön viselik a turizmus iránt érdeklődő fiatalok jövőjét.